Bel 072 - 511 24 07

Details van dit toneelstuk

De val van de kardinaal

Naaijkens, J.

Inkijkexemplaar
TitelDe val van de kardinaal
Artikelnummer25934
Personen13
Auteur(s)Naaijkens, J.
CategorieAvondvullend
Aantal blz88
Duur (min.)117 Min.
UitgeverVink
DE VAL VAN EEN KARDINAAL
25934 Een ware historie, spelend in de Nederlanden door Jan Naaijkens, 13 personen + figuratie
In alle landen en in alle tijden werden vorstenhuizen en regeringen vergiftigd door intriges, samenzweringen en onderhuidse vijand-schappen. De zestiende eeuw in de Lage Landen bij de Zee, de Nederlanden dus, vormde daarop geen uitzondering.
Toen de sombere koning Philps II vanuit Brussel, waar toen de regering zetelde, voorgoed naar Spanje vertrok, benoemde hij zijn zuster Margaretha tot landvoogdes. Dat was tegen het zere been van de machtige edelen als Willem van Oranje, Egmond en Hoorne, die graag zelf het bestuur in handen namen. Er ontstaat dan ook een reeks van conflicten. Die bereiken een hoogtepunt als Philips kardinaal Granvelle tot eerste raadsheer benoemt. Deze man is hooghartig, machtsbelust, autoritair en slim als een vos. Er groeit een web van complotten, slinkse afspraken en verraderlijke machinaties dat tegen Granvelle gericht is en uiteindelijke tot zijn val leidt. Vooral door het verraderlijke optreden van Armenteros, de gewetenloze secretaris van Margaretha.
Van deze strijd, van al dit gekonkelfoes en heimelijke dubbelspel geeft dit stuk een beeld, evenals van de karakters die alle leugenachtig en onbetrouwbaar zijn. Met één uitzondering: Gommaer, de zoon van een palingvisser uit Lier, die, zonderling genoeg, de huismeester van Margaretha werd. Met zijn wijze, rake opmerkingen en onvoorwaardelijke keus voor het gewone volk, zorgt hij niet alleen voor de onmisbare vrolijke momenten. Hij maakt het ook kraakhelder, dat de onverzadigbare begeerten naar rijkdom, macht en roem altijd ten koste gaan van de gewone man. 
Zoals dat ook in onze dagen helaas nog altijd blijkt.

Bestel dit stuk

€ 13,00

Waarom Toneeluitgeverij Vink?

  • Keuze uit een groot aanbod
    Bestel gemakkelijk online
  • Snelle levering
    Bestellingen snel bij u bezorgd
  • Persoonlijke service
    Wij staan graag voor u klaar!

Stel uw vraag