Bel 072 - 511 24 07

Details van dit toneelstuk

Geen familie... dan maar een goeie buurvrouw

Vellinga, A.J.

Inkijkexemplaar
TitelGeen familie... dan maar een goeie buurvrouw
Artikelnummer29612
Dames (min/max)4
Heren (min/max)3
Personen7
Auteur(s)Vellinga, A.J.
CategorieAvondvullend
Aantal blz56
GenreNieuwe oogst
Duur (min.)69 Min.

GEEN FAMILIE… DAN MAAR EEN GOEDE BUURVROUW!

29612 Blijspel in drie bedrijven door Adriaan Vellinga, 4 dames, 3 heren

Het blijspel speelt zich af in de woonkamer van Arie en Riet Steendam. Zij wonen in een dorp waar zowel de ouders van Arie als van Riet hebben gewoond. De ouders van zowel Arie als Riet zijn weggetrokken en de vader van Riet woont al een tijdje alleen. Arie en Riet zijn een doorsnee stel met één dochter die nog thuis woont. Deze dochter, Annemiek, is nogal anders dan haar ouders. Zij is een stoere, zelfstandige meid, die zeker niet op haar mondje is gevallen. Zowel Arie als Riet willen haar het liefst aan alle kanten beschermen. Dit vindt Annemiek echter helemaal niet nodig en zij wil het liefst zo snel mogelijk zelfstandig zijn. Ze heeft een opleiding gedaan in de horeca en heeft de diploma’s om zelf een bedrijf te runnen en de catering e.d. bij feesten en congressen te organiseren. Ze denkt er zelfs over om in Spanje een strandtent te huren.

Jaarlijks is er in het dorp waar zij wonen een dorpsfeest en ieder jaar komen de ouders van Arie en de vader van Riet nog naar het feest. De ouders van Arie, Roelof en Aaltje Steendam, kunnen het niet al te goed vinden met de vader van Riet, Bob Grootjans. Dit jaar duurt het feest twee dagen en de ouders moeten blijven logeren. Dit levert nogal wat problemen op, die echter op hilarische wijze worden opgelost, mede door buurvrouw Geertje, die heimelijk verliefd is op Bob. 

Als Riet en Aaltje (in het tweede bedrijf) ’s middags naar de feesttent zijn, blijven Roelof en Bob samen thuis. Dan blijkt, wat zij zelf natuurlijk wel wisten, dat zij eigenlijk prima met elkaar op kunnen schieten. Ze hebben de verhouding tussen Annemiek en haar ouders prima door en denken hier eigenlijk hetzelfde over. Ze gedragen zich weer als kwajongens en hier doet buurvrouw Geertje ook aan mee. Dit levert de nodige hilariteit op. Annemiek komt thuis en vindt hun gedrag natuurlijk prachtig. Buurvrouw Geertje bezeert zich en wordt door het drietal naar huis gebracht, waar zij even een borreltje voor de schrik nemen. Zij worden min of meer betrapt als Arie, Riet en Aaltje weer thuis komen. 

De volgende dag, (derde bedrijf) gaan Arie, Riet en Aaltje nog even naar de feesttent. Bob bekent dan aan Roelof dat hij schoon genoeg heeft van het opdringerige gedrag van buurvrouw Geertje. Ze bedenken samen een plan om Geertje eens en voor altijd duidelijk te maken dat haar gedrag ten opzichte van Bob moet stoppen. Ze dagen Geertje min of meer uit en zorgen ervoor dat Geertje Roelof voor Bob aanziet, o.a. door elkaars kleding aan te doen en op elkaars stoel te gaan zitten slapen. Dit lukt ten dele, maar Geertje schrikt zo, dat ze flauwvalt. De heren raken behoorlijk in paniek en doen alle moeite Geertje weer bij te krijgen. Intussen wisselen ze weer van kleding. Als Geertje weer bijkomt, heeft zij in eerste instantie niks door, maar na even is het haar duidelijk en wordt ze zeer boos. Als Roelof en Bob haar bijna het huis hebben uitgewerkt komen Arie, Riet en Aaltje weer thuis. Leg het maar uit. Ze worden echter gered door Annemiek, die opgetogen thuiskomt omdat ze een baan heeft gevonden bij het bedrijf die de catering in de feesttent verzorgt. Zij komt binnen met een fles champagne om het heugelijke feit met de familie te vieren. Op het moment dat ze willen proosten meldt buurvouw Geertje zich weer. Zij biedt daar excuses aan. Er wordt geproost en Geertje zegt: Ik heb, zeg maar, het nou wel begrepen:

Geen familie… Dan maar een goede buurvrouw!


Bestel dit stuk

Waarom Toneeluitgeverij Vink?

  • Keuze uit een groot aanbod
    Bestel gemakkelijk online
  • Snelle levering
    Bestellingen snel bij u bezorgd
  • Persoonlijke service
    Wij staan graag voor u klaar!

Stel uw vraag