Bel 072 - 511 24 07

Details van dit toneelstuk

Leed(setters)

Karten, M.

Inkijkexemplaar
TitelLeed(setters)
Artikelnummer29898
Dames (min/max)9
Heren (min/max)13
Personen22
Auteur(s)Karten, M.
CategorieAvondvullend
Aantal blz104
GenreNieuwe oogst / Toneelspelen
Duur (min.)105 Min.

LEED(SETTERS)

29898 Een historisch toneelstuk over de ledezetters van Jisp in twee bedrijven door Marijke Karten, 9 dames, 13 heren

Dit historische toneelstuk speelt zich af gedurende twee dagen, binnen en buiten het Verbanthuys van de ledezetters familie Ploegh te Jisp. Er wordt daar medische en het begin van fysiotherapeutische hulp geboden. In het voorjaar van 1676 verblijft er een tiental patiënten. Ze worden behandeld aan diverse fracturen. Enkelen zijn reeds geholpen en moeten revalideren. Het revalidatieproces begint vaak met op een ladder gebonden, tegen de muur van de kerk gezet worden, om zonlicht en zodoende vitamine D op te doen: gebroken botten genezen daardoor sneller. Voor twee lopende patiënten - rauwe, linke gasten - is dat verplicht in de buitenlucht zijn, het met behulp van een kruk of stok dagelijks door het dorp lopen als training. De ordonnantiën die Mr. Cornelis Ploegh voor de dagelijkse gang van zaken in het Verbanthuys heeft opgesteld, worden door de schout en zijn vrouw, de helpers van de ledezetters, zo goed mogelijk gehandhaafd. Drie patiënten worden in die dagen genezen verklaard; zij kunnen naar huis. Voor hen is het Leed geleden, wat helaas niet voor alle patiënten is weggelegd.

Er arriveren namelijk ook twee jongemannen, die bij een gevecht met de Duinkerkerkapers gewond zijn geraakt. Voor éen van hen komt de hulp te laat. Hij overleeft de noodzakelijke, gruwelijke ingreep helaas niet. Ook een oud patiënt, die zijn verdere leven ondragelijke pijn zal moeten lijden, verlaat Jisp nooit meer. Hij heeft gehoord, in een gesprek tussen Jacob, de zoon van Mr. Krelis, en Anna, het buurmeisje en helpster van de beide ledezetters, dat er in de kruidentuin van de familie Ploegh een plant groeit, die mogelijk zijn pijn wat kan verlichten. 

In een confrontatie tussen Anna en deze patiënt in die tuin slaat de radeloze man haar neer om deze giftige plant te bemachtigen. Omdat hij de juiste dosering ervan niet kent, wordt dat zijn dood. Jacob verschilt van mening met zijn vader over het gebruik van kruiden. De oudere ledezetter houdt het bij zijn zalfpot en oude, vertrouwde verwekingskruiden, wat tot botsingen leidt. Mr. Krelis beseft echter terdege dat zijn geheime Konst - kennis en kunde - van het ledezetten, ondanks zijn grote vertrouwen in Gods hulp, helaas niet altíjd toereikend is. 


Bestel dit stuk

Waarom Toneeluitgeverij Vink?

  • Keuze uit een groot aanbod
    Bestel gemakkelijk online
  • Snelle levering
    Bestellingen snel bij u bezorgd
  • Persoonlijke service
    Wij staan graag voor u klaar!

Stel uw vraag