Bel 072 - 511 24 07

Details van dit toneelstuk

Valsex

Doorneveld, Aart

Inkijkexemplaar
TitelValsex
Artikelnummer32867
Dames (min/max)3
Heren (min/max)2
Personen5
Auteur(s)Doorneveld, Aart
CategorieAvondvullendkort
Aantal blz56
GenreDrama
Duur (min.)80 Min.
UitgeverVink

VALSEX

32867   Drama in vier bedrijven door Aart Doorneveld,

            3 dames, 2 heren

Arthur, een acteur, komt bij een psychologe om een verhouding, die hij zo een vijfentwintig jaar gelden had, te verwerken. Hij geeft aan dat hij zich mede daarom suïcidaal voelt. Aan het einde van hun gesprekken in het Eerste Bedrijf, bespreken Arthur en de psychologe Sanne het nieuws dat Durband, een beroemd scenario schrijver, zelfmoord heeft gepleegd. Hij was, net als Sanne en Arthur, liefhebber van de houten reliëfs van de kunstenaar Falsati.

Het bemachtigen en het hebben van de houten reliëfs, en met name zijn meesterwerk de Sexo, staan symbool voor het idee dat seks macht is. Een vorm van chantage die Guinevere, de ex van Arthur, uitoefende op Arthur.

Elders, het toneel is door een denkbeeldige lijn in tweeën gedeeld, bespreken de twee dochters van Maarten Wright welk cadeau ze hem voor zijn verjaardag willen geven. Maarten was een vriend van Durband, maar ook scenarist en liefhebber van Falsati. Wright wordt gevraagd om een onvoltooid wek van Durband af te ronden. De beide dochters besluiten om naar de veiling te gaan waar de erfgenamen van Durband zijn spullen van Falsati te verkopen. Om daar niet hun vader tegen te komen huren ze Arthur in om voor ze bieden. Op die veiling ontmoet Arthur de geheimzinnig Falsati kenner Ennas. Ennas is Sanne.

Vlak voor zijn verjaardag weet een van de dochters van Maarten de Sexo op de kop te tikken voor een laag bedrag. Om zeker te zijn van de echtheid van het reliëf besluiten ze de hulp in te roepen van Ennas.

Gaande weg wordt het duidelijk dat het Eerste Bedrijf een weergave was van Durbanks onvoltooide scenario en het Derde Bedrijf de voltooiing daarvan geschreven door Maarten Wright. Aan de andere kant blijft in het Derde Bedrijf de twijfel bestaan of Arthur nu wel of geen psycholoog nodig heeft vanwege zijn vreemde gedrag in de ogen van Sanne. Wanneer Sanne erachter komt dat Arthur de hele tijd het over haar had, beëindigt ze de sessies met Arthur. Tijdens een sessie wordt Sanne gebeld om een houten reliëf van Falsati te beoordelen op echtheid. Het was Durband en ook Maarten Wright hun bedoeling om Sanne te confronteren met haar chantabele gedrag in het verleden en dat voor Durband fataal is geworden.

In het Vierde Bedrijf vermengen twee werelden zich met elkaar. Op zijn verjaardag confronteert Maarten Sanne met het feit dat zij op het zelfde moment zijn, Durbands en Falsati’s vriendin was. Daarvoor hadden ze al onenigheid over de echtheid van de Sexo die Wright heeft gekregen als beloning voor het voltooien van Durbands scenario. Sanne op haar beurt beschuldigt Maarten dat hij tijdens hun relatie zijn oudste dochter had verwekt bij een vriendin van haar.

Iedereen is vals in Valsex.

‘s Nachts breekt Sanne in bij Wright en steelt de Sexo die ze ophangt in haar spreekkamer. Dit is echter de valse Sexo die een van de dochters van Wright op de kop heet getikt.

Valsex eindigt als raamvertelling.

Bestel dit stuk

€ 12,00

Waarom Toneeluitgeverij Vink?

  • Keuze uit een groot aanbod
    Bestel gemakkelijk online
  • Snelle levering
    Bestellingen snel bij u bezorgd
  • Persoonlijke service
    Wij staan graag voor u klaar!

Stel uw vraag