Bel 072 - 511 24 07

Details van dit toneelstuk

Wachten op Job... omdat Godot is afgehaakt

Geesbergen, A. van

Inkijkexemplaar
TitelWachten op Job... omdat Godot is afgehaakt
Artikelnummer32954
Personen14
Auteur(s)Geesbergen, A. van
CategorieAvondvullendkort
Aantal blz52
GenreToneelspelen
Duur (min.)75 Min.
UitgeverVink

WACHTEN OP JOB - OMDAT ‘GODOT’ IS AFGEHAAKT

32954        Kort avondvullend toneelspel door Ad van Geesbergen, 14 personen (er zijn 3 vrouwenrollen en 11 mannenrollen; er kan gemakkelijk worden geswitcht - 7 vrouwenrollen en 7 mannenrollen).

Het publiek kijkt naar een rechtszitting. De zitting maakt deel uit van het proces dat bij het publiek bekend staat als ‘Het Hoogtepuntenproces’. Aanwezig in de rechtszaal zijn: ‘Vrouwe Justitia’, griffier van de rechtbank, vertegenwoordigers van de eisende partij (i.c. het Verbond Voor Herverdeling Van Hoogtepunten) en vertegenwoordigers van de aangeklaagde partij (de overheid). Vanaf het begin ‘zwerft ‘ er een personage over de vloer, de vloer-Job. Op de publiekstribune (in de zaal) zit een publiekskoppel (pbk): man (pbm) en vrouw (pbv). Dit publiekskoppel bemoeit zich voortdurend met de rechtsgang.

De eisende partij, drie burgerlijke partijen (slachtoffers toeslagen, slachtoffers aardbevingsschade en een groep ‘boze’ burgers) verenigd in het Verbond Voor Herverdeling Van Hoogtepunten (VVHVH), klaagt de overheid aan voor ‘falend’ beleid. De zitting begint met een toelichting van de woordvoerder van het verbond, de heer van Karbargen. Drie ‘levensgetuigen’ geven een persoonlijke invulling aan de aanklacht. Om de aanklachten meer kleur te geven wil het Verbond gebruikmaken van een wereld-getuige, een zekere Job, een man die van oudtestamentisch ver komt. In de proloog wordt duidelijk waarom deze wereld-getuige van belang is voor het ondersteunen van de aanklachten. De vele pogingen om deze wereld-getuige op tijd in de rechtszaal te krijgen slagen niet. De vloer-Job biedt zich dan aan om diens taak over te nemen.

Na de toelichting door de vertegenwoordigers van het Verbond, probeert de landsadvocaat, bijgestaan door zijn twee dossiervreters, de aanklachten tegen de overheid te ontkrachten. De vloer-Job bevraagt de landsadvocaat op zijn argumenten. Hij plaatst op verrassende wijze de aanklachten van het Verbond in een ‘filosofisch’ kader. Er ontstaat een ‘felle’ discussie tussen de vloer-Job en de landsadvocaat. Tijdens deze discussie vindt er een splitsing plaats binnen het VERBOND: het populistische deel van het Verbond scheidt zich af.

Het ‘gevecht’ draait om vragen als: rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, dienstbaarheid en de rol van de overheid en de individuele burger daarin. De afloop van dit maatschappijkritisch stuk is even verrassend als onontkoombaar.

 

Bestel dit stuk

€ 10,00

Waarom Toneeluitgeverij Vink?

  • Keuze uit een groot aanbod
    Bestel gemakkelijk online
  • Snelle levering
    Bestellingen snel bij u bezorgd
  • Persoonlijke service
    Wij staan graag voor u klaar!

Stel uw vraag